SEZER; “GÖLCÜK DEPREMİN İZLERİNİ SİLDİ”

Asrın Felaketi 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 20. yılına özel anma programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın “Eşim de ben de akademisyeniz fakat depremde nasıl davranacağımızı bilmiyorduk. Birlikte sadece ayakta bekledik” dedi.

Gölcük Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve GESOTİM tarafından, asrın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 20. yılında, hem deprem gerçeğini insanlara aktarmak, hem de binlerce şehidimizi anmak için bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. 20. yıla özel düzenlenen program Kavaklı Marina’da yapıldı.

 

BÜYÜKELÇİLER GÖLCÜK’E GELDİ Programa Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Milletvekilleri Emine Zeybek, İlyas Şeker, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Cengiz İpek, Gölcük Ülkü Ocakları Şube Başkanı Cihan Ayten, Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Ramil Gurbanov, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Görev Danışmanı Tomas Torma, Kuveyt Ankara Büyükelçisi H.E Ghassan Zawawi, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Ji Singh, Hollanda Büyükelçisi Bart Van Bolhuis katıldı. Büyükelçi ve başkonsoloslara yapılan şilt takdimiyle hem 20.yıla özel teşekkür edilmiş oldu, hem de deprem ile ilgili bir farkındalık oluşturuldu

“GÖLCÜK DEPREMİN İZLERİNİ SİLDİ” Gölcük Belediye Başkan Ali Yıldırım Sezer programda yaptığı konuşmada “Bizler aradan geçen yıllara rağmen kaybettiklerimizi hüzün ile anıyoruz. Bugün 170 bine yaklaşan nüfusumuzla, yeni modern binalarımızla depremin izlerini silmiş bir Gölcük içerisindeyiz. Gölcük yeniden küllerinden doğmuştur. Sanayi Sitesinde bir dönüşüm gerçekleştirdik. Sosyal ve Kültürel anlamda dinamik bir ilçeyiz. Bizler geleceğe, geçmişten ders çıkararak umutla bakıyoruz. Gölcük’ün daha yaşanılabilir olması için mücadele edeceğiz. Depremde kaybettiğimiz rahmet anıyorum. Yeniden dirilen Gölcük’ün sadece depremle değil dinamik yapısıyla anılabilmesi için elimizden geleni yapmayı vazife biliyoruz” dedi.

 

 

“GÜÇLÜ BİNALAR YAPMAK ZORUNDAYIZ” Sezer’in ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “Depremin üzerinden 20 yıl geçti. Burada bulunan birçok kardeşlerimiz depremin acılarını hala silemedi. Bu acı son nefesimizi verene kadar devam edecektir. 17 Ağustos’ta çalışma masamda çalışıyordum. Depremde yan odaya eşimin yanına gidene kadar ayakta duramıyordum. Eşim de ben de akademisyeniz fakat depremde nasıl davranacağımızı bilmiyorduk. Birlikte sadece ayakta bekledik. Çok şükür bina yıkılmadı. Depremde nasıl davranmamız gerektiğini çocuklarımıza öğretmemiz gerekiyor. En önemlisi de güçlü binalar yapmak zorundayız. Depremler geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacak. Yapmamız gereken bu gerçeği anlayıp buna hazırlıklı olmaktır. Binaları depremde yıkılmayacak şekilde yapmamız gerekiyor” dedi

 

 

 

“YÜREĞİMİZ GERÇEKTEN BURUK” “Deprem fay hattında yaşayan bir şehir olarak, deprem anında ne yapmamız gerekeni bilmeliyiz” diyen Büyükakın sözlerini, “Büyükşehir Belediyesi olarak deprem simülasyonunu hayata geçirdik. Artık depreme dayanıklı binalar yapmak için mevzuatlarımız yeterlidir. Bugün yüreğimiz gerçekten buruk. Sivil toplum kuruluşları ne kadar çok etkinlik yaparsa, buradaki genç arkadaşlarımız gibi tecrübeler ortaya çıkardı. Tatbikatlarımızı çok ciddi şekilde hayata geçirmeliyiz. Bir daha böyle bir acı ile ne ülkemiz nede dünya insanların karşı karşıya kalmamasını umuyorum. Bizlere deprem döneminde hiç düşünmeden yardıma koşan dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle sonlandırdı.

 

“MAALESEF EKSİKLİKLERİMİZ VAR” AK Parti Milletvekili İlyas Şeker programda yaptığı konuşmada “1999’da yaşadığımız depremin üzerinden 20 yıl geçti. Bundan sonra deprem olmayacak diye bir şey söz konusu değil. Biz yöneticiler ve vatandaşlar ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Bu sadece bizim değil direk olarak vatandaşlarında üzerine sorumluluklar düşmektedir. O dönemde yapılan binaların çoğu sağlıksızdı. Şuanda bir ev satın alırken, teknik anlamda ne kadar güçlü olduğunu kendimize soruyor muyuz? Bizim bunu mutlaka sorgulamamız gerekiyor. Fayanstan önce binanın zeminine sağlamlığına bakmamız gerekiyor. 1999’dan önce yapılan tüm binaların riskli olduğunu düşünüyorum. 1999’dan önce yapılan binalarda oturan vatandaşlarımızdan kaç tanesi binalarının sağlamlığını kontrol ettirdi? Maalesef Bu konuda da eksiklerimiz var” ifadelerini kullandı.

 

 

“BİNALARIMIZI KONTROL ETMELİYİZ” Şeker konuşmasını, “Bizlerin üzerine düşen sorumluluk oturduğumuz evlerin yıkılma risklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Hükümet olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Yeter ki binalar güvenilir bir hale getirilsin. Amaç bundan sonra bir insanın dahi burnun kanamamasıdır. Deprem olur, önemli olan can kaybının olmamasıdır. Bu vebalin altında kalmamız lazım. Kentsel dönüşümde yapılan en büyük hata, çabuk unutuyor olmamızdır. Daha fazla daire yapmak için, rant sağlamak uğruna can kayıpları göz ardı edilebiliyor. Depremler kıyamet kopana kadar devam edecek. 365 gün boyunda depremi unutmamız gerekiyor” şeklinde sonlandırdı.

“ACILARI HALA TAP TAZE” AK Parti Milletvekili Emine Zeybek, “Bugün 1999 depreminin 20’nci yılı ama acıları hala tap taze. O gün yaşanan acıları kıyamet olarak adlandırırdık. Unutmadık ve unutturmayacağız. Gölcük geçmişten daha güzel. Bugün gençlere burası yerle birdi desek inanamazlar. Bize büyük bir görev düşüyor. Aynı acıyı hala dün gibi yaşıyorum” şeklinde konuştu. “DEPREM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR” AK Partili Milletvekili Emine Zeybek’in ardından konuşan Vali Yardımcısı Dursun Balaban, “O günden bugüne devletimiz çok güzel şeyler yaptı. O gün susan telefonlar, kesilen Elektrikler, susuzluk gibi sıkıntıları diğer depremlerde yaşamadığımızı gördük. Bu konuda ilerlemeler kaydettik. Deprem sabahı yardımlar ilimize aktı. Yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Şu anda AFAD olarak 2018’de 50 bin kişiye depremle ilgili eğitim verdik ve vermeye devam ediyoruz. İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Depremlerde kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

 

“HALKIMIZIN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR” GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman programda yaptığı konuşmada, “20 yıl önce asrın felaketini yaşadık. Depremin çocukları GESOTİM’i kurarak afet alanlarından hiçbir bedel gözetmeksizin çalıştılar. Tek sermayemiz moral oldu. Bugün örnek alınır bir yapıya sahip GESOTİM. Kamu Yararı Dernek Statüsüne kavuşmuş bir şekilde GESOTİM çalışmalarına devam etmektedir. Bizler 17 Ağustos’a hazırlıksız yakalanmıştık. Sonrası azmettik ve öğrendik ve öğretmeye başladık. Halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. MEZARLIKTA DUALAR YAPILACAK Deprem şehitleri için 17 Ağustos Cumartesi günü ise saat 11.00’da Gölcük 17 Ağustos Deprem Şehitliği’nde, 12.00’da İhsaniye 17 Ağustos Deprem Şehitliği’nde, 15.30’da Değirmendere 17 Ağustos Mezarlığı’nda, 17.30’da Yazlık Şehitliği’nde, 17.30’da Ulaşlı Deprem Şehitliği’nde ziyaret, Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua yapılacak. Ayrıca 13.30’da İhsaniye Çiftlik Ulucami’de, 17.30’da da Halıdere Merkez Camisi’nde deprem şehitleri için Kuran-ı tilaveti yapılacak ve dualar okunacak.

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)