HAYDİ KOCAELİ KİTAP FUARINA

 

 

 

 

 ​

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın, tüm birimlerin de katkılarıyla düzenlediği, Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliğini taşıyan Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl 10. kez kapılarını kitap tutkunlarına açtı. ‘’Çocuk edebiyatı’’ temalı fuarın açılışında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile protokol tarafından onur konuğu Mustafa Ruhi Şirin’e dünya çocuklarının hayallerini çizdikleri resimlerden oluşan çok özel bir albümü hediye etti.

 

 

 

 

FUAR BU YIL 10 YAŞINDA

Geride kalan 9 yılda 3 milyon 877 bin kişinin ziyaret ettiği Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl 5-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor. 5 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de düzenlenen törenle kapılarını açan 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda 470 yayınevi, 650’den fazla söyleşi, panel ve imza etkinliğiyle milyonlarca kitap, okurları bekliyor. Kocaeli Kitap Fuarı, 9 gün boyunca 10.30-21.00 saatleri arasında açık kalacak.

 

ÇOK SAYIDA YAZAR VE SÖYLEŞİ

Bu yılki fuara aralarında Kahraman Tazeoğlu, Aşkım Kapışmak, Sinan Yağmur, Süleyman Özışık, Nevzat Tarhan, Hayati İnanç, Ahmet Ümit, Şermin Yaşar, Yusuf Kaplan, Banu Avar, Tarık Tufan, Ahmet Taşgetiren, Buket Uzuner, Aret Vartanyan ve Ayşe Kulin gibi isimlerin yer aldığı yüzlerce yazar; söyleşi ve imza günleriyle katılıyor. Türkiye’ye tarihi sevdiren isimler olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Talha Uğurluel ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de fuarda yerini alacak. Sunay Akın da yine o güzel anlatımıyla fuara katılanları geçmişin koridorlarında yolculuğa çıkaracak.

 

PROTOKOL KATILIM SAĞLADI

Fuarın açılışında ev sahipliğini Başkan Karaosmanoğlu üstlenirken programa TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Büyükşehir Genel Sekreteri İlhan Bayram, İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, onur konuğu Mustafa Ruhi Şirin katıldı. Edebi Hayat Okumaları projesinde dereceye giren çocuklar da açılışta onur konuğu Şirin’e eşlik etti.

 

ONUR KONUĞU MUSTAFA RUHİ ŞİRİN

10. Kocaeli Kitap Fuarı’nın teması Çocuk Edebiyatı olunca hayatını çocuk edebiyatına adamış olan Mustafa Ruhi Şirin, bu yıl fuarın onur konuğu olarak davet edildi. Çocuklara yönelik çok sayıda yayınlanmış kitabı olan ve Çocuk Vakfı’nın kurucu başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in aynı zamanda diğer dillere çevrilmiş şiir, hikâye ve masalları da var. Fuarın ilk günü açılışa onur konuğumuz olarak katılan Şirin, yine ilk gün bir söyleşi de yaptı.

 

ŞİRİN ÜÇ FARKLI ÇOCUKLUĞU ANLATTI

Açılış töreninde konuşan fuarın onur konuğu Şirin, ‘’Doğan her çocuk büyür, çocukluğunu yaşar ve çocukluk bir sosyo-kültürel mekân olarak doğacak çocuklar için geride kalır. Çocukluğun yüzü hep geleceğe dönüktür. Çocukluğun ikiz kardeşi gibidir oyun, masal ve hayal. Çocuğun oynadığı oyunlar, dinlediği masallar ve kurduğu hayaller gerçekleştikçe, çocukluğun kozası örülmeye başlar küçük yaşlarda. Okuduğunu anlama becerisi ve en gerekli olan eleştirel okuma becerisi geliştirilmeden toplumsal okuryazarlık düzeyimizin yükselme imkânı olabilir mi? Okuduğunu anlayan nesiller yetiştirmek için okuma kültürünün tüm bileşenlerinin örgün, yaygın ve sargın eğitim bağlamında yeniden yapılandırılması gerekir. Çocuk ve çocuklukla ilgili yeni cümleler kurmadıkça yeni çocukluğun dışında kalacağız. Kuracağımız cümlelerden biri, yazı kültürüyle ilgili çocuk yüzlü devrimlerin anahtarı olursa apaydınlık bir geleceğe ulaşabiliriz dünyanın bütün çocuklarıyla. Çünkü ancak çocuktan yola çıkarsak insanlığı birleştirebilir ve İnsanlık medeniyetine ulaşabiliriz. Okuyan Türkiye ideali için birlikte hayal kurmayı ve yazı kültürüyle savunma hattını oluşturacağımız günlerin yakın olmasını diliyorum’’ dedi.

 

BAŞKAN: DÜŞÜNMEK İÇİN OKUMAK LAZIM

Törende söz alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Kocaeli’de ağaçların kitap açtığı mevsimdeyiz. Sanayi kenti Kocaeli; artık kitabın da şehridir. Fuarımız; katılımcı, ziyaretçi, etkinlik sayısı ve kitap satışlarıyla Türkiye’nin en büyüğü olmayı başardı. Bilmek için okumak lazım. Düşünmek için okumak lazım. Harekete geçmek için okumak lazım. Hayatın anlamını çözmek isteyen insan, mutlaka okumalı. Mutlaka kitaplarla arkadaş olmalı. Bu yıl ki fuarımızda 650’den fazla söyleşi, panel ve etkinlikle inşallah kendi rekorumuzu kıracağız. Fuarımızın bu yıl ki teması çocuk edebiyatı. Çocuk edebiyatımız bütün verimleriyle, fuarımızda olacak. Fuarımızın bu yılki onur konuğu çocuk edebiyatına bir ömür adayan çok değerli üstadımız, aynı zamanda Çocuk Vakfı Başkanı olan Mustafa Ruhi Şirin Beyefendi… Her Çocuğun Bir Yıldızı Var dediniz ama siz yazdıklarınızla hepimizin yıldızı oldunuz. Ben inanıyorum ki geçen yıllara göre bu yıl daha büyük bir ilgi olacaktır. Karşılıklı konuşmalar etkinlikler, yazarlarımızın düşünceleri Kocaeli halkımız için çok değerli olduğunu düşünüyorum.  Bu yıl temamızda geleceğimiz olan çocuklarımız için çocuk edebiyatı olarak belirledik. Onlara ne kadar güzel kitaplar verebilirsek o kadar daha güzel şehirlerde daha mutlu yaşayabiliriz’’ ifadesini kullandı.

 

ŞENTOP: KİTAPLAR ÇOK DEĞERLİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, ‘‘Kitap bizim medeniyetimizin şirazesidir.  Ehli kitap olmak çok önemlidir. Okur olmak Allah’ın insana son peygamber ile gönderdiği ilk emirdir. Bu yüzden okumak araştırmak zorundayız. Bilginin kaynağı ise güçtür. Akıl ise bilgiden gelen güçle yeni düşünceler oluşturabilmektedir. Kitap bilgi kaynaklarımız içinde en kaliteli, en güzel kaynaktır. Bu anlamda Türkiye’nin en büyük fuarlarından bir tanesi olan Kocaeli Kitap Fuarını ülkemize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na teşekkür ediyorum’’ dedi. Vali Aksoy da kitap fuarlarının yazarla okuyucuyu buluşturması açısından çok önemli olduğuna değindi. Fuarın temasının çocuk edebiyatı olarak seçilmesinin önemli bir duyarlılık olduğuna değinen vali Aksoy, Büyükşehir’e teşekkür etti.

 

SESSİZLİKTE DİYALOG

Bu yıl kitap fuarımızda işitme engelliler için ‘’Sessizlikte Diyalog’’ etkinliği gerçekleştirilecek. Sessizlikte Diyalog alanında işitme engelli rehberlerin eşlik ettiği vatandaşlarımız, tamamen sessiz bir ortamda sözsüz iletişimi keşfedecek. Bu yıl yine çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine daha imza atacağız. Batman’ın Kozluk ilçesinde şehit edilen öğretmen Aybüke Yalçın ile Tunceli Pülümür yolunda şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz adına okullarda kütüphaneler oluşturulmuştu. Kitap Fuarı’ndaki kitap kumbarasında toplanan kitapları, her iki şehit öğretmenimiz anısına açılan kütüphanelere göndereceğiz.

 

BEN OKUDUM SEN DE OKU

Halk üniversitesi KO-MEK bu yıl yine fuarda iki önemli etkinlik düzenliyor. Bunlardan ilki ‘’Ben Okudum Sen de Oku’’ başlığı düzenlenen altında büyük bir kitap değişim projesi. Kitap Fuarı’na katılan herkes, KO-MEK standında en beğendikleri 3 kitabı rastgele belirlenen bir başka okurun 3 kitabı ile değiştirebilecek. En bilinen sokak oyunlarından birisi de mendil kapmaca oyunudur. Çocuklarımız da kitap fuarında bu oyunu oynayacak ama bir farkla; bu kez mendil değil kitap kapmak için. Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki kitap kapmaca oyununu Milli Eğitim’e bağlı okullardan gelen öğrenciler oynayacak. Üstelik hakemler eşliğinde yarışacaklar. Ve kazanların ödülü elbette yine kitap olacak.

 

ÇOCUKLAR KO-MEK’E EMANET

Fuar alanından çocuklarımızla anne babalarının rahat etmesi için de her şey düşünüldü. KO-MEK tarafından çocuk oyun alanı oluşturuldu. Anne babalar 4-6 yaş arasındaki çocuklarını gönül rahatlığıyla bu alandaki görevlilerimize 1 saat boyunca bırakıp, Kitap Fuarı’nı rahatça dolaşabilecek.

 

KUDÜS’E MEKTUP YARIŞMASI

Kılavuz Gençlik Sahnesi’nde de fuara renk katacak etkinlikler olacak. 8 Mayıs Salı günü saat 18.00’de Gebze Teknik ve Kocaeli üniversitelerinde bu sene eğitim hayatını tamamlayacak olan yabancı öğrenciler için Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Programı düzenlenecek. Kitap Fuarı öncesinde düzenlenen “Okudukça Güzelleşecek Dünya Kitap Okuma Yarışması’’nın ödül töreni de 10 Mayıs Perşembe günü saat 17.00’de olacak. Yarışmaya 1.595 öğrenci başvurmuştu. Aynı gün saat 19.00’da ise yine Akademi Lise bünyesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Yazarlık Okulu’nun mezuniyet töreni yapılacak. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği içinde Kocaeli genelindeki lise öğrencileri arasında Kudüs’te yaşananlara karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla ‘’Kudüs’e Mektup Yarışması’’ yapılmıştı. Yarışmanın finali de Kitap Fuarı’nda gerçekleşecek. Bilgievlerimiz ise Anne Okulu Mezuniyet Töreni ve Kitap Kurtları Final programıyla fuarda olacak.

 

5-13 MAYIS’TA 10.30-21.00 ARASI

Kocaeli Kitap Fuarı, geçen yıl 727 bin 407 kişiyle kendi rekorunu kırmıştı. Böylece geride bırakılan 9 yılda kitap fuarını ziyaret edenlerin sayısı 3 milyon 877 bin 402 oldu. 10. Kocaeli Kitap Fuarı ise, 5-13 Mayıs tarihleri arasında her gün 10.30-21.00 saatleri arasında kitapseverlere açık olacak. Fuarımızın düzenleneceği Uluslararası Fuar Merkezi’ne vatandaşlarımızın gidiş-gelişi için güzergah düzenlemeleri yapıldı. Alanının çevresindeki binlerce araçlık otopark yine ücretsiz olarak araç sahiplerinin hizmetinde olacak. Ring otobüs seferlerimizle İzmit merkez ve Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünden fuara kolay ulaşımı sağlayacak.

 

KİTAP FUARINA BEKLİYORUZ

Ayrıca Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz ortak çalışma kapsamında ilimizdeki ilk, orta ve liselerden öğrencilerimiz 07-11 Mayıs tarihleri arasında belediye otobüslerimizle fuara taşınacak. Böylece çocuklarımızın kitap sevgisi ve okuma alışkanlığını da artırmayı amaçlıyoruz. Son olarak diyoruz ki; İster kitap okuyun, ister söyleşi dinleyin, isterseniz sevdiğiniz yazarlara kitap imzalatın, ama 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na uğramadan geçmeyin…

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)