DOLAR’DA SON DURUM!
Dolar güne nasıl başladı?
Dolar/TL geniş bantta sert dalgalanmaya devam ederken, İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ardından piyasalarda siyaset, küresel ticaret savaşları, veri gündemi ve ABD ile ilişkilertakip ediliyor. Bu sabah dolar/TL güne 6.05 seviyesinin hemen altında başladı
ABD’nin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’ye sert yaptırımlar getirmesinin ardından küresel risk iştahı gerilemiş durumda. Dolar/TL saat 09.22’de 6.0316/6.0339 seviyesinden işlem görüyor. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. Özellikle yaptırım olasılığı nedeniyle ABD ile ilişkiler yakından takip ediliyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçiler dün Türkiye’ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi alımını iptal etmesi çağrısında bulundular.
ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Rusya ile ABD-Türkiye ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri bir ilişkiden kaçınması çağrısı yapan tasarı sundular. Temsilciler Meclisi’nin bütçe komisyonu hafta başında da F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimini engelleyecek düzenlemenin de içinde bulunduğu bir kanun taslağı yayımlamıştı.
“HUAWEİ’YE GETİRİLEN YAPTIRIMLAR BU İYİMSERLİĞİ SİLMİŞ DURUMDA” Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD’nin otomotivde ticaret savaşlarını yatıştıracak kararı ile küresel piyasalar bir miktar rahatlamıştı ancak Huawei’ye getirilen yaptırımlar bu iyimserliği silmiş durumda. Bunun ötesinde dün açıklanan verilerin de gösterdiği üzere artan bütçe açığı trendi ile tahvil piyasaları ciddi baskı altında. Türkiye ABD ilişkileri de yakından takip edilen bir konu olmaya devam ediyor” dedi ve ekledi: “Bugün TCMB rezerv verileri de yakından izlenecektir. Geçen hafta kamu bankalarının döviz satışları yoğun gerçekleşmişti. Bu trendin TCMB rezervlerine etkisini izlemek için bugün açıklanacak veri seti iyi bir gösterge olacak. Dolar/TL’de 6 seviyesinin etrafındaki dalgalanmanın sürmesini bekliyoruz. Dalgalanmanın devamını bekliyoruz ancak her iki yönlü sert kırılım için henüz yeterli haber akışı yok.” Merkez Bankası’nın 150 baz puanlık sıkılaştırmasının yanı sıra TL’yi desteklemek için kamu bankalarının geçen hafta 4.5 milyar dolara ulaşan döviz satışları da yapıldı. İşlemciler bu hafta da benzer satışların yaşandığını belirtiyorlar ancak tutar konusunda net bir fikir sahibi değiller. TCMB’nin sıkılaştırma adımları sonrası gecelik vadede faizler bir süredir bankanın politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 25.50 civarında şekilleniyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ise kademeli artışını sürdürerek dün itibarıyla yüzde 25.07 seviyesine yükselmiş durumda. TCMB yeni bir adım atmaz ise ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin haftayı yüzde 25.50 seviyesinde tamamlayacak.
Dün bireyseller başta olmak üzere bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) sıfırdan yüzde 0.1’e yükseltilirken, analistler bu adımın dolarizasyonu azaltmayı amaçladığını belirtiyor. Başta kamu bankalarının döviz satışları olmak üzere bu adımların desteğiyle dolar/TL 6.24’ten 5.95’li seviyelere kadar gerilese de 6 seviyesinin altında kalıcı olarak işlem görmüyor. Dolar/TL dün gece de 6 seviyesinin altını test etti ancak burada kalıcı olamadı. Yeniden ihracı hafta başında gerçekleştirilen iki yıllık gösterge tahvilde dün son işlem yüzde 25.87 olurken 10 yıl vadeli gösterge tahvilde ise yüzde 19.55 seviyesindeydi. Hazine Mayıs ayı iç borçlanma programını bu hafta düzenlediği 4 ihale ile tamamlamadı ancak maliyetler sert yükselmiş durumda. Artan harcamalar borçlanma ihtiyacı artışına da neden olurken, bunun enflasyondaki yükselişle aynı dönemde yaşanması ikincil piyasalarda faizlerde sert yükselişleri de beraberinde getiriyor. Bütçe açığı harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL’ye yükseldi. Hazine’nin bu haftaki ihalesinde iki yıllık gösterge tahvilde borçlanma maliyeti bir ay önce gerçekleştirilen bir önceki ihaleye göre 313 baz puan geçen yıl Mayıs ayına göre 870 baz puan artış gösterdi. Benzer vadede 2017 Mayıs ayında yapılan borçlanmanın maliyeti ise 1,391 baz puan arttı.
REUTERS