“ACİLEN FINDIK TABAN FİYATI BELİRLENMELİ”
Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, çiftçilerin son durumu hakkında Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.Çanakçı, “Hükümetimizden acilen fındık taban fiyatının belirlenmesini talep etmekteyiz” dedi.
Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı yaptığı açıklamada, “Fındık taban fiyatı TEMO tarafından açıklanmadığı için fındık fiyatları 2018 yılında tavan yapmıştır. 1 yıldır emek vererek bugünlere getirilen fındık piyasada oluşan tekelleşmenin önüne geçilemediği için geçen seneki fiyattan 1 TL gibi bir artış göstererek piyasa oluşmuştur. Kandıra bölgemizde serbest piyasada fındık bugünkü tarih itibariyle 10 lira 25 kuruştur. Bu da geçen seneki taban fiyatın aynısına tekabül etmektedir. Bu şartlarda taban fiyat belirlenmediği için fındık çiftçisi perişan olacak demektir. Hükümetimizden acilen fındık taban fiyatının belirlenmesini talep etmekteyiz. Fındık taban fiyatının en az 15 TL’nin olması gerekmektedir. 15 TL’nin altında oluşacak bir borsada üreticilerimiz perişan olacaktır. Tarım Bakanımızın bu konuya öncelikle ele alıp taban fiyatının belirlenmesi zorunluluğu hâsıl olmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımını yapması gerekmektedir. Aksi takdirde piyasadaki aracı kurumların inisiyatifine terk edilmiş olur. Bu da hoş bir manzara değildir.”
TABAN FİYAT BELİRLENMELİ
“Dünya fındık piyasasının %70’i ülkemiz sınırları içerisinde yetişmektedir. Türkiye piyasasını elinde tutan bir İtalyan firması olan Ferraro tarafından fındık piyasası oluşturulmaktadır. Bu zaten başlı başına Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ayıbıdır. Üretimi yapan Türk çiftçisi, pazarlamasını yapan bir İtalyan firması. Dünya borsasını oluşturan Alman şirketleri fındık üreticisinin sırtından geçinen uluslararası firmalar ve ezilen Türk Çiftçisidir. Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı olarak üzülerekten böyle bir haberi yapmak zorunda kalıyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin bu konuda fazla tahammülleri kalmamıştır. 2017-2018 yılı arası çiftçi girdi fiyatları, gübre %56 zam görmüştür. İlaç fiyatları ortalama %48 zam görmüştür. Mazot fiyatları %35 zamlanmıştır. İşçi fiyatları yaklaşık %20 zamlanmıştır. Ama ürettiğimiz ürünler geçen yıl ki fiyatla aynı oranda seyretmesi çiftçimizi kara kara düşündürmektedir. Bu konuya aciliyet verilerek taban fiyatlarının bir an önce belirlenmesi gerekmektedir” diyerek açıklamasını bitirdi.