İHTİYAÇ SAHİPLERİNE RAMAZAN YARDIMLARI TEK TEK ULAŞIYOR
Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Ramazan ayı yardımları, KADES uygulaması, bağımlılıkla mücadele toplantısının sonucu, asayiş ve denetim durumu, yeni kaymakamlık binası ve Açık Kapı uygulaması ile ilgili olarak bazı açıklamalar yaptı ve bilgiler verdi.
“11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayına birkaç gün önce girmiş bulunuyoruz.
Ramazan ayı dayanışmanın, birlikteliğin, beraberliğin simgesidir. Biz de bu çerçevede ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın bize göndermiş olduğu ödenekler doğrultusunda vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımlar yapmaya başladık. Hatta bunu Ramazan ayı öncesinde vakıf toplantımızı gerçekleştirerek bu ay öncesinde vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda, önceden nakdi yardımlarını kendilerine ulaştırdık. Ayrıca Valiliğimizin koordinesinde ilçemize 2 bin 250 gıda kolisi gönderilecek. Şu ana kadar 670 tanesi intikal etti ve onları ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırdık. Ramazan ayı içerisinde geri kalan kısmı da bizlere gelecek. Onları da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Yine 250 civarında market çeki olarak adlandırabileceğimiz çekler, hayırsever vatandaşlarımız tarafından yine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza teslim edilmek üzere intikal ettirildi. Bunları da ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hayırsever vatandaşımız 45 bin lira yardımda bulundu
Bizim yaptığımız yardımların üç ana kaynaktan olduğunu ifade edebiliriz. Bir tanesi merkezi idare, yani Ankara nezdinde vatandaşların direkt olarak hesaplarına yapılan yardımlar var. Bunlar, belli koşulu sağlayan vatandaşlarımızın hesabına direkt Ankara’dan aktarılıyor. İkincisi, vakfın öz kaynakları ile bizlere periyodik olarak gönderilen rakamlardan vatandaşlara yaptığımız yardımlardır. Üçüncüsü de vakfımıza hayırseverlerimizin yapmış olduğu katkılarla ulaştırdığımız yardımlar var. Bizim vatandaşımız kadirşinas. Ramazanda bir hayırsever vatandaşımız, yetim ve öksüz çocukların ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda 45 bin liralık bir bağışta bulundu. Onu da ihtiyaç sahiplerine ileteceğiz.
Ramazanın ilk günü 400 kişilik iftar yapıldı
Bu süreçte milli birlik ve dayanışma anlayışının bir göstergesi olarak öncelikle şehit ve gazi ailelerimizi, başta ben olmak üzere çalışma arkadaşlarımızla ziyaret ediyoruz. Ramazanın ilk günü iftar yemeğimizi de belediye ile koordineli bir şekilde, şehit ve gazi ailelerimizle gerçekleştirdik. Yaklaşık 400 kişilik bir katılım oldu. Önümüzdeki günlerde, 8 Nisan’da Dünya Romanlar Günü olmasından ötürü ilçemizdeki roman vatandaşlarımızla iftar yemeğinde bir araya geleceğiz. İlerleyen günlerde öksüz ve yetim çocuklarımız ve aileleri ile birlikte bir iftar programımız olacak. Süreç içerisinde ben ve eşim, aile ziyaretleri yaparak ailelerimizle birlikte iftar açacağız. Bu uygulamayı da bugün başlatıyoruz. Haftada en az bir-iki aileyi bu şekilde ziyaret etmek istiyoruz. Dolayısıyla Ramazan ayında, vatandaşlarımızın hiçbir ihtiyacı kalmayacak şekilde, her türlü desteği kendilerine bu doğrultuda yapacağız.
KADES ile hayat kurtaran sonuçlar elde ettik
Kadına yönelik şiddet olayını tasvip etmemiz mümkün değil. Kadına yönelik şiddetin sıfırlanmasını temenni ediyoruz. İlimizde, ilçemizde kadına yönelik şiddetle mücadele koordinasyon kurulları var. Bu kurullar, en az üç ayda bir toplantı yaparak il ve ilçedeki genel durumu değerlendiriyorlar. Biz de bu kapsamda değerlendirmemizi yapıp birtakım kararlar alıyoruz. Özellikle İçişleri Bakanlığı’mızın akıllı telefon uygulaması olan KADES uygulamasının bütün kadınlarımız tarafından telefonlarına indirilmesini istiyoruz. KADES uygulamasının örnekleri var. Birçok olumsuz olayda uygulamanın devreye sokulması ile hayat kurtaran sonuçlar elde ettik. Android veya IOS marketlerden indirilerek telefonlara kurulabilen bir program. Herhangi bir tehlike anında butona bastığınız zaman güvenlik görevlileri, çok hızlı bir şekilde intikal edip tehlikeyi bertaraf edebiliyor. Buradan özellikle kadınlarımıza şunları iletmek istiyorum: Kadınlarımız kendilerini tehlike altında görmeyip bu uygulamayı indirmemezlik yapmasınlar. Örneğin sokakta yürürken bir şiddet olayına tanıklık edebilirler. Apartmanda böyle bir şey olabiliyor. Bu durumda da kendisi bu uygulamayı hemen devreye sokmak kaydıyla üçüncü tarafın maruz kaldığı tehlikeleri de bertaraf edebilir.
Jandarmamız ve emniyetimizde, kadına yönelik şiddetle ilgili özel birimlerimiz var
Bütün kadınlarımızın bu programı indirmesini arzu ediyorum. Bakanlığımız, yılsonuna kadar bu programı en az 5 milyon kişinin indirmesini hedefledi. Biz de tanıtım kampanyalarıyla bu sayının artmasını arzu ediyoruz. Kurum amirleri ile yaptığımız toplantılarda, başta kadın görevlilerimizin bu uygulamayı indirmelerini tavsiye etmelerini rica ettik. Bizim 2 bin 200 civarında kadrolu öğretmenimiz var. En az yüzde 50’si kadın. Rol model olma açısından başta kamu görevlisi kadınlarımızın bu uygulamayı indirmesini, her kadının bu uygulamayı telefonunda bulundurmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da kurumlarla ilgili bilgilendirme çalışmamızı yaptık. Bu çerçevede arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Jandarmamız ve emniyetimizde, kadına yönelik şiddetle ilgili özel birimlerimiz var. Sadece bu işe bakan özel bürolar oluşturduk. Dün kadınların yoğun olarak çalıştığı bir işyerine gittiler ve orada bilgilendirme yaptılar. Orada çalışan 60 kadınımız, bu bilgilendirme esnasında bu uygulamayı indirdi. Bu tip faaliyetlerimiz devam edecek. KADES uygulamasının hızlı bir şekilde yayılmasını da sağlayacaklar. Erkeklere ilişkin bir bilgilendirme ve eğitim faaliyeti düşünüyoruz. Oluşturacağımız ekipler, kıraathane, kahvehane ve işletmeleri ziyaret ederek erkekleri bilgilendirecek. Amacımız, çok büyük bir insan hakları ihlali olan kadına şiddeti minimum seviyeye indirmektir. Bunun için bütün kurum ve kuruluşlarımızı seferber etmiş durumdayız.
Geçtiğimiz hafta iki gün süreli geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdik
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık konusunda, birtakım problemler yaşanmaya başladı. Özellikle bağımlı insan sayısında bir artış var. Sadece madde bağımlılığını düşünmemek lazım. Aynı zamanda teknoloji bağımlılığı da en önemli sorunlardan bir tanesi. İlçemizde bağımlılıkla mücadele komisyonumuz var. Bu komisyon, belli aralıklarla bir araya gelerek ilçede bağımlılığı minimum seviyeye indirmek için projeler geliştiriyor. Bunun içerisinde eğitim faaliyetlerinden tutun kamuoyunun bilgilendirilmesine kadar çok sayıda etkinlik var. Geçtiğimiz ay içerisinde Sağlık Bakanlığı’mız, bu konuda bir genelge göndererek ilçe ve il merkezlerinde bir çalışma yapılmasını, çalıştaya paydaşların hepsinin davet edilmesini, çalıştay sonucunda ortaya çıkacak çıktıların öncelikle valilikle paylaşılmasını, ilçelerde tamamlanan çalıştayların neticesinde de ilde de bir çalıştay yapılarak il raporunun hazırlanıp bakanlığa gönderilmesini istemişti. Geçtiğimiz hafta iki gün süreli geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştaya geniş bir yelpaze içerisinde paydaşlarımız katıldı. Sağlık Müdürlüğü’müzden Milli Eğitim Müdürlüğü’müze, STK ve üniversitelerden katılımcılarımız vardı. Güzel bir çalışma ortamı oluştu. Şu anda raporlama aşamasında. Cuma günü akşam çalıştay sona erdi. Raporlama çalışmaları tamamlandıktan sonra çalıştayın sonuçlarını ilgili yerlerle paylaşacağız. Valiliğimize de raporumuzu göndereceğiz. Çıkacak örnek uygulamaları da diğer ilçeler veya iller, örnek alıp uygulayabilecekler. Umarım bu hususta faydalı bir çıktı elde ederiz ve bağımlılıkla ilgili ilçemizdeki sayıyı azaltmış oluruz.
Ciddi bir problem yok
Asayişle ilgili çok ciddi bir problemimiz şu an bulunmuyor. Emniyet ve jandarma birimlerimiz, kendi görev alanlarında çalışmalarını sürdürüyorlar. İlçe olarak ciddi bir asayiş problemimiz bulunmuyor. Yine Ramazan ayı olması münasebetiyle Tarım Müdürlüğü’müz, belediyemiz, emniyet ve jandarma birimlerimiz, Ramazan ayı içerisinde özellikle gıda ile ilgili işletmelerde denetimlerini yoğunlaştırdılar. Fahiş fiyat ve stokçuluk ile ilgili denetimlerimiz, bakanlığımız talimatı doğrultusunda devam ediyor. Elde ettiğimiz bir olumsuzluk söz konusu olursa bunu gereği yapılmak üzere ilgili birimlere gönderiyoruz.
Yeni bina bir iki yıl içerisinde bitecek
Binamızın depreme dayanıklı olmadığı raporu geldikten sonra hızlıca yeni hükümet konağının projelendirilmesi için girişimlerde bulunduk. Bu arada güvenli olmadığı için başka bir binada kaymakamlık hizmetlerini sunmamız gerekmekteydi. Bu çerçevede şu an içinde bulunduğumuz yeri kiralayarak faaliyetlerimizi burada sürdürüyoruz. Şu anda eski hükümet konağının yıkımı büyük ölçüde tamamlandı. Yeni projemizde, eski jandarma binası da kaymakamlık hizmet binasına tahsis edilmişti. Orayı da kaymakamlık hizmet binası projesinde kullanacağımız bir alan olarak kendi bünyemize aldık. Projede bir revizyon istenmişti. O da bitmek üzere. Sanırım bir-iki ay içerisinde ihalesi gerçekleşir. Artık ihale şartnamesinde öngörülen süre ne olur bilmiyorum ama en geç 1,5-2 yılda biterek yeni binada tekrar vatandaşlarımıza hizmet sunmaya başlamayı temenni ediyorum. Tüm birimler, yeni hükümet konağına inşaatın tamamlanması sonrasında geri gelecek. Müftülüğü de oraya alacağız. Milli Eğitim Müdürlüğü de yeni binaya kalacak. Sadece İlçe Sağlık Müdürlüğü kendi binası olduğu için yeni binada olmayacak.
Açık kapı uygulaması devam ediyor
Açık Kapı uygulaması, öncelikle 50 bin üzerinde nüfusu olan ilçelerde zorunluydu. Daha sonra yaygınlaştırılarak diğer ilçelerde açılması öngörüldü. Biz de yeni taşındığımız binada Açık Kapı uygulamasını, vatandaşımızın hızlı bir şekilde ulaşabileceği şekilde giriş kat içerisinde yönlendirdik. Oraya gelen taleplerimizi de orada çalışan üç arkadaşımız, çok hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya gayret ediyor. Orada da ciddi bir problem bize bugüne kadar intikal etmedi” dedi.