SEÇİMİN AKTÖRLERİ BELLİ!

 

 

 

 

 

Vakit çabuk geçiyor. Ramazan, Bayram derken, geldik son günlere.

 

Türkiye tarihinin tartışmasız en önemli seçimlerinden biri.

 

Ben yaklaşık bir yıl önce yazdığım yazılarda CHP’nin düşük profil bir aday çıkartıp, Meral Akşener’i destekleyeceğini yazmıştım.

 

Abdullah Gül’ün ise, istese de aday olamayacağını belirtmiştim.

 

Aslında bu tabloyu bozan isim ise Muharrem İnce’yi aday gösteren Kılıçdaroğlu oldu. Bence bunu da bilinçli yaptı. Akşener’in Gül’ü istememesine tepkisinden de, parti tabanının baskısından da yapmış olabilir. 

 

Kılıçdaroğlu İnce’den böyle bir performans bekliyor muydu, yoksa onu kendi karşısında bitirmek için mi aday gösterdi, bunu kendi bilir.

 

Sağ tandanslı bir isim olan İlhan Kesici aday olsaydı, şuan çok farklı senaryolardan bahsediyor olacaktık ama İnce öyle bir performans sergiledi ki, bugün çoğu kişi sandıktan 2.çıkacağı noktasında hem fikir.

 

Sosyal medyada görüyorum, eğer seçim 2.tura kalırsa Akşener’in daha şanslı olacağı yönünde paylaşımlar var. Hatta İYİ Parti bu noktada broşür de bastırmış. Tüm adayları da bunu dile getiriyor.

 

Onu adaylık öncesinde yapılan ikili görüşmeler de liderler düşüneceklerdi. CHP bu konuda dengeleri altüst etti. 

 

Bugün CHP’nin en ölü haliyle ülkede yüzde 20-25 oyu zaten var. Bu kitlenin CHP varken, başka partiye oy vermişliği de görülmemiş.

 

Şimdi ise İnce Türkiye’de ne kadar solcu varsa, dibine kadar oyunu alacaktır. CHP dışındaki Atatürkçülerin de sıcak baktığı isim İnce. 24 Haziran akşamı Türkiye’de ne kadar sola oy var, İnce’nin oyuna bakarak da net görmüş olacağız.

 

Peki bu Erdoğan’ın önünü kesmelerine yetecek mi?

 

Seçimden sonra konuşmaktansa önce konuşmayı her zaman yeğlerim. Ben AK Parti ve Erdoğan’ın tabanında bir kayma görmüyorum.

 

Muhalefet partilerin o seçmenden oy almak için bir çalışma da yaptığını düşünmüyorum.

 

Muharrem İnce’nin muhafazakar bir aileden geliyorum, namaz kılıyorum çıkışlarını saymazsak. Bunun için AK Parti’nin seçmenin İnce’ye oy verebileceğini düşünmek hayalcilik olur. Akşener’in de politik olarak CHP’den çok farklı duruşu yok. Zaten eski MHP’lilerden ve de DYP’lilerden kurulmuş bir parti.  İşin sonucunda İnce  yada Akşener’in adaylığının seçim 2.tura kalırsa sonuç olarak pekte farklı olacağını düşünmüyorum. 

 

Akşener sağcı diye AK Partililer oy vermez! Bunu ancak AK Parti tabanını tanımayanlar söyler.

 

Bu fikri toplumda savunan da İYİ Parti yöneticileri. Haliyle Akşener’in gücünü görmek istiyorlar ama Kılıçdaroğlu bunun önünü kesti. Seçmenin benim düşündüğümün aksi fikri varsa zaten 24 Haziran akşamı görürüz.

 

Sonuç olarak lafı eveleyip gevelemeye gerek yok Erdoğan bu seçimi kazanır. AK Parti’nin oyunun ne olacağını ise kestirmek zor. Ne kadar kızgın var, ne kadarı başka partiye kayar bunu sandık sonuçları açıklandığında göreceğiz.  Şuan ki tabloda da kızan seçmenin MHP dışında bir partiye gitme olasılığı çok zayıf.

 

Seçimin kilit partisi de üzülerek söylüyorum ki HDP.

 

Terörle hiç bir zaman arasına mesafa koyamayan HDP’nin barajı geçip, geçmeyeceği ise AK Parti’nin milletvekili sayısını direk belirleyecek. Çünkü bölgede başka bir siyasi hareket yok.

 

CHP seçmenin bir kısmından HDP’ye de oy gidebilir. Gölcük’te de bu sayı çok düşük olsa da, farklı bölgelerde bunu dillendirenler mevcut. Bilhassa Sosyalist kanatta… 

 

MHP’nin alacağı oy da çok ama çok önemli. Cumhur ittifakının meclisteki tablosunun güçlü olması MHP’nin ekstra getireceği oyda gizli.

 

Sonuç olarak Erdoğan sağda, İnce’de solda bu seçimin aktörleri oldular. Kararı verecekse millet olacak.

 

Çok yakında öğrenmiş olacağız…

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

99 − 97 =