“RAKU PİŞİRİMİ” YALI EVLERİ’NDE YAPILDI

 

 

Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi’nin birlikte yürüttüğü Gölcük Vizyon 2023 ‘8. Uluslararası Seramik Sempozyumu’ kapsamında ‘Raku Pişirimi’ yapıldı.

 

 

 

 

Gölcük Belediyesi Değirmendere Yalı Evleri Amfi Tiyatroda düzenlenen raku pişirimi etkinliğine  Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğr. Gör. Yekta Özkan ve Meryem Civeniz tarafından gerçekleştirildi. Raku pişirimine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram, davetli sanatçılar, MYO öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

RAKU PİŞİRME SÜRECİNİ ANLATTI

Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğr. Gör. Yekta Özkan, raku pişirme sürecini şöyle anlattı: ‘Fırınımızı kurduk, seramikleri içine yerleştirdik, ateşledik, aşağı yukarı 1,5 saat sonra yaptığımız seramikleri aldık. İçerisi 1050 °C gibi bir sıcaklığa ulaştıktan sonra kapakları açıp seramikleri kazandaki talaşın içerisine attık. Talaşın sıcaktan dolayı alev almasını ve içerideki oluşan yanmayı boğduk. Kapakla kapattıktan sonra alevi engelledik. İçerideki oksijen bitip, karbon ortaya çıkınca,  içerisi dumanlandı, bu dumanla içerideki karbonla işleri boğduk. Seramikler havadaki karbonu bünyelerine alıp karardı ve yüzeydeki raku sırlarının özelliği gereği metalik bir hal aldı. Böylece seramik eserleri de ortaya çıktı” dedi.

 

 

 

 

Print

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

12 − 11 =