GÖLCÜK RES’E REST ÇEKTİ, ŞİMDİ ONLAR DÜŞÜNSÜN

 

 

 

Güriş Holding’in, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “olumlu çed” raporu verilmesiyle  ilçemiz ormanlarında kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi. Geniş bir kesimin katıldığı kitlesel bir basın açıklaması Anıtpark’ta yapılırken, RES’e karşı olmadıklarını yerinin yanlış olduğu belirtildi ve bu proje ile Samanlı Dağları yok olur” denildi.

 

 

 

 

 

 

Güriş Holding’in, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “olumlu çed” raporu verilmesiyle  ilçemiz ormanlarında kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santralleri’ne Gölcük’ten çok sert tepki geldi. RES’lere karşı, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde, Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Necmi Kocaman, Gölcük Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, Türk Harb-İş Sendikası Gölcük Şube Başkanı Turhan Yıldız, TEMA Vakfı Kocaeli Başkanı Nermin Tol, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, köy muhtarları, diğer STK’ların başkanları, yöneticileri ve vatandaşların katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yapıldı ve beraberinde de imza kampanyası düzenlendi.  Anıtpark’ta toplanan kalabalık ormanları yok edeceği ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle RES’lere karşı çıkarken, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergun Uzuner basın açıklaması yaptı.

“SAMANLI DAĞLARI YOK OLACAK”

Uzuner açıklamasında, “Bizler Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı dağ köylerinin ( mahallelerinin ) vatandaşlarıyız. Yaşadığımız bölge Samanlı dağlarının mükemmel ormanlık coğrafyasında kurulmuş , halen doğal yaşamın sürdüğü , şehir hayatının keşmekeşindeu uzak , şirin yerleşim yerleridir. Bizler, atalarımızdan devraldığımız doğal ve kültürel mirası koruyarak yaşam sürmeye çalışan, vatanına , milletine bağlı , kanun ve nizamlara saygılı, doğayla barışık yaşayan yurttaşlarız ve bu mirasımızı çocuklarımıza , torunlarımıza da devretmek istiyoruz.

“8 PROJE DAHA SIRADA BEKLEMEKTE”

Bizlerle birlikte , dibine güneş vurmaz asırlık ağaçların envai çeşit bitki ve hayvanların yaşam sürdüğü, Marmara Bölgesi’nin oksijen ve su kaynağı , kentte yaşayanların dinlenme ve soluk alma alanı olan ormanlarımız, ne yazık ki son zamanlarda bir holdingin enerji üretme projesine feda edilmek istenmektedir. Güriş firması , Kocaeli’nin Gölcük ve Bursa’nın İznik ilçelerine bağlı bu bölgede 53 türbinden oluşan bir RES ( Rüzgar Enerjisi Santralleri) projesi başlatmış ve bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir şekilde “olumlu çed ” raporunu almayı başarmıştır. Dahası bunun gibi 8 proje daha sırada beklemektedir.

“TEMİZ ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ, YERİNE KARŞIYIZ”

Yanlış anlaşılmak istemiyoruz ; enerjiye hele ki temiz enerjiye asla karşı değiliz ve devletimizin dışa bağımlılıktan kurtulma çabalarını yürekten destekliyoruz. Ancak , “ çevreci ve yeşil” olarak bilinen enerji kaynakları için ormanlarımızın ve doğamızın feda edilmesine bir anlam veremiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde rüzgar alan pek çok kirsal tepe varken, rüzgar türbinleri için ormaniarımızın kesilecek olmasıbizleri ziyadesi ile üzmekte , hatta infiale yol açmaktadır. Ülkemize enerji gereklidir de doğa gerekli değilmidir.

“ORMANLAR PARAMPARÇA EDİLECEK”

Bu proje gerçekleştiğinde , türbinlerin kurulumu ve enerji nakil hatları için ormanlarımız paramparça edilecek , kalanlar da bu kadar çok türbinin bir arada bulunması nedeni ile , ekosistemin bozulması sonucu yok olup gidecektir. Eşsiz doğası nedeniyle organik üretim ve ekoturizm konusunda çok büyük potansiyele sahip olan yöremiz marka değerini tümüyle yitirecek , yüzlerce yıldır süren doğal yaşam geleneğimiz tarihe karışacaktır. Gölcük vatandaşları olarak yürütmekte olduğumuz , doğamıza ve kültürümüze sahip çıkma mücadelemizde , siz sayın Gölcük halkından ve siyasi partilerimizden , sivil toplum örgütlerimizden ilgi ve desteklerinizi bekliyoruz.

“53 ADET YAPILMASI PLANLANIYOR”

İznik ve Gölcük Ormanlarının kesiştiği bölgeye Asırlık Som Kayın ormanlarının olduğu yeri Güriş Holding’in yuva enerji şirketi tarafından 53 adet rüzgar türbinleri yapılacaktır. Bizler Enerji üretimine karşı değiliz. Bizler yer seçiminin yanlış olduğunu daha kıraç ,kayalık daha fazla rüzgar alan bölgelerde kurulmasını talep etmekteyiz. Bölgemizde kurulacak Rüzgar Türbinlerinin yer seçimi yanlışlığından zararları şunlardır.

“RESLERİN NE GİBİ ZARARLARI VAR”

1) Her Türbin için,2.500 m2 Alanın kesilmesi. 2) ‘lsı Artışı ve çevresinde ki su kaynaklarının kuruması.

 

3) Türbülans nedeniyle Göçmen kuşları ve arıların yön bulmaları şaşıracaklardır. Bu nedenle ölümlerine ve arı neslinin bölgemizde yok

 

edilecektir. 4) Yaban hayatı olumsuz etkileyip yaban hayvanlarının yaşam alanlarını terk

 

etmelerine neden olacaktır.

 

5) Flora çeşitliğinin çok yoğun olduğunu bu bölgelerde ekolojik yapı değişikliğinden bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır.

 

6) Türbinlerin kurulacağı alana ulaşımı sağlamak için asırlık orman ağaçları kesilip yollar yapılacaktır. Ayrıca enerji isalle hattı için kilometrelerce ağaçlar

 

kesilip orman katliamına sebep olacaktır.

 

7) Yerleşim yerlerine yakın alanlarda kurulan türbinlerden dolayı ihsan sağlığını etkileyip rüzgar sendromu hastalığına neden olacaktır. Örneğin; Uykusuzluk, baş ağrısı ,Kulak çınlaması Tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara sebep olacaktır.

 

8) Sanayi bölgesi olan Kocaeli’nin temiz hava alma stres atama doğa yürüyüşü yapma orman alanlarının yok edilmesine karşıyız

 

9) Dağ ,Doğa Turizminin yok edilmesine çalışılmaktadır.

 

10) En kötüsü daha önce ki örneklerden anlandığımıza göre türbinlerin yangına sebep olacağından ormanların tamamen yok olmasına neden olacaktır.

 

Değerli dostlar Orman Bakanımız, Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız böylesi bir cennet kösesi ormanlarımızın yok edilip türbinlerinin kurulacağını bilseler kesinlikle onay vermeyeceklerinden eminiz. Siyasilerin bizlere kulak verip reslerin yapılacak alanın yeniden değerlendirilmesini daha kıraç dağa doğaya zarar vermeyecek alanlarda kurulmasını talep etmekteyiz” dedi.  Haber: Serkan SIDAL

 

 

 

 

Print

Untitled-2

Yorumlar: 1

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

19 + = 21