ESNAFA BİR OMUZ ATILMASI LAZIM!

 

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş ile esnafın durumunu konuştuk. Başkan Durmuş, “Esnafa bir omuz atılması lazım ki kendine gelsin” dedi.

 

 

 

 

Bünyesinde 52 oda barındıran ve 400 bin kişiye kucak açan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin çiçeği burnunda başkanı Kadir Durmuş ile esnafın durumu ve 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçim sonrası geçilen Başkanlık Sistemi’nden beklentilerini konuştuk. Durmuş, esnaf ve sanatkarların kendi yağında kavrulmaya çalışan bir kesim olduğunu ve şu an ülkemizde yaşanan ekonomik gidişatın esnafı da etkilediğini dile getirdi. Durmuş şu an ekonomik sıkıntılar olsa da, esnafın umutlu olduğunu belirtti.

DESTEK GELİRSE AYAĞA KALKAR

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri ile birlikte gelen Başkanlık Sistemi’nden esnaf ve sanatkarların neler beklediğini dile getiren Durmuş, “Esnaf bir kere para bekliyor. Yeni sistemin iyi olacağını düşünüyoruz. Esnaflara verilen kredilerde sıkışık bir durum var. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi yeterli seviyede para ödemiyor. Bu yüzden esnafımız maddi sıkıntı çekiyor. Ama esnaflar umutsuz değil. Destek gelirse, esnaf ayağa dikilir. Kendine güveni gelir. Bunun için piyasaların hareketlenmesini bekliyoruz. Piyasalar hareketlensin ki esnafın güveni yerine gelsin. Biz bu ekonomik dönemin geçeceğine inanıyoruz. Zaman zaman böyle sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Esnafa bir omuz atılması lazım ki kendine gelsin” ifadelerini kullandı.

KAPANAN DÜKKANDAN ÇOK AÇILAN VAR

Kocaeli esnafının şu anki durumu hakkında durumu hakkında bilgi veren Durmuş, “Yürüyüş Yolu’nda kepenk indiren esnaflar var evet ama kapandığı kadar dükkan da açılıyor. Bize kapanan ve açılan dükkanların verileri geliyor çünkü. Kapanan dükkandan çok açılan dükkan var. Yürüyüş Yolu’nda esnafın kepenk indirmesinin nedeni kiraların yüksek oluşu. Misal 5 bin TL kira verilmesi gereken yere 25 bin TL ile 30 bin TL arasında kira ödüyorlar. Bu da esnafın belini büküyor doğal olarak. Tabii şehrimizin deniz ve dağlar arasında kalışı da çarşı yapısının dar bir alanda kalmasına neden oluyor. Bunun yanında şehrimizde çok fazla alışveriş merkezi var ve bu da bir etken” şeklinde konuştu.

KIT KANAAT GEÇİNEN KESİM

Esnaf ve sanatkarlar için yapılabilecekler konusunda fikirlerini dile getiren Durmuş, “Bir kere BAĞKUR ödemelerinin ücretleri çok fazla. Ödemeler esnafın belini büküyor. Devlet yeni bir çalışma başlatmıştı. Esnafın çalıştırdığı işçiler için ‘bir ay sizden bir ay bizden’ demişti. Biz bunu sanırım esnaflarıma yeterince anlatmadık. Henüz uygulamaya geçmeyen esnaflarımız var çünkü. Esnaf adı üzerinde gelirini kendi emeğiyle temin eden kişi. Kıt kanaat geçinen bir kesim” diye belirtti.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

15 − = 14