BU HABERİ HER SEÇMEN OKUSUN!

 

24 Haziran’da ki çifte seçimde vatandaşlar, tüm yurtta 08.00 – 17.00 saatleri arasında oy kullanacak. Oy verme kabinine gidecek olan seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. İşte 10 adımda oy kullanma rehberi:


1 – OY VERECEĞİN YERİ ÖĞREN

Nerede ve kaç numaralı sandıkta oy vereceğinizi gösteren seçmen bilgi kağıdınızı yanınıza alın. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, YSK’nın sayfasından ‘Nerede Oy Kullanacağım’ bölümünden sorgulama yaparak seçmen bilgi kağıdının dökümünü alabilir.

2 – KABİNE TELEFON GİREMEZ

Seçmen bilgi kağıdında yazan oy kullanma yerine gidin. Oy verme kabinine cep telefonuyla giremeyeceğiniz için cep telefonunuzu evde ya da arabanızda bırakın. Yanınızda götürürseniz oy verme kabinine girmeden önce sandık kuruluna teslim edin.

3 – TC NUMARALI KİMLİK

Oy verme kabinine gittiğiniz zaman üzerinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik kartınızı (Geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri) ve seçmen bilgi kağıdınızı sandık kurulu başkanına verin ve seçmen sıra numaranızı söyleyin.

4 – MÜHÜRLÜ OY ZARFI

Sandık kurulunca adınız seçmen listesinde bulunduktan sonra oy verme işlemine geçebilirsiniz. Sandık kurulu başkanı, mühürlenmiş oy zarfı ile cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliğine ilişkin iki birleşik oy pusulasını ve mühürü size verecek.
Oy pusulasında sandık kurulu mührü dışında mühür ya da işaret olup olmadığını kontrol edin.

5 – GEÇERSİZ OY UYARISI

Oy verme kabinine gitmeden önce sandık kurulu başkanı, ‘tercih’ veya ‘evet’ mührünün pusulada cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle basılması konusunda seçmeni uyaracak.

 

Sandık kurulu başkanı, oy pusulası ve zarfına imza atılması, işaret konulması halinde oyun geçersiz olacağı konusunda da uyarı yapacak.

6 – PUSULALAR AYNI ZARFA

Oy verme kabinine geçince, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliğine ilişkin oy pusulalarına ‘Evet’ ya da ‘Tercih’ mühürünü, dışarı taşırmadan basarak oyunuzu kullanın. Oy pusulalarını düzgün bir şekilde katlayın ve aynı zarfa koyarak yapıştırın.

7 – ZARFI SANDIĞA SİZ ATIN

Oy verme kabininden çıkın ve zarfı bizzat sandığa atın.

8 – İMZA ATMAYI UNUTMAYIN

Seçmen listesindeki adınızın karşısına oy kullandığınıza dair imzanızı atın. İmza atmasını bilmeyen veya herhangi bir engeli nedeniyle imza atamayan seçmenlere sandık kurulunca sol elinin başparmağı bastırılır.

9 – SEÇMEN KAĞIDINIZI GERİ ALIN

İmzadan sonra sandık kurulu başkanına mühürü teslim edin. Sandık kurulu başkanından arka yüzü imzalanıp mühürlenmiş seçmen bilgi kağıdı ve kimliğinizi geri alın. Seçmen bilgi kağıdı ikinci tura kalınması durumunda yeniden kullanılacak.

10 – ENGELLİLERE ÖNCELİK

Seçim günü hamile, hasta ve engelliler sıra beklemeden oylarını kullanabilirler. Engellilere yardım edenler, güvenlik görevlileri ve yaşlıların da öncelikli oy kullanmalarına izin verilir. Görme engelliler, felçliler, bedensel engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin yardımıyla oy kullanabilirler.

 

Okuma-yazma bilmeyen seçmene, sandık kurulu başkanı gerekli bilgilendirmeleri yapacak. Okuma-yazma bilmeyen seçmenlere yardım amacıyla oy verme kabinine başka kimse giremez. Oy kullanma sırasında yardım edemez.

 

 

 

Yorumlar: 0

Mail adresiniz gösterilmeyecek. Zorunlu aranlar (*)

87 − = 86